Składniki:

- 1,5 szklanki soczewicy czerwonej

- 100g kaszy jaglanej

- 2 marchewki

- 1/4 selera

- ½ cebuli

- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka kurkumy

- 2 całe jaja i jedno białko (lub 3 całe jaja)

- 2 łyżki natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Soczewicę dobrze wypłukać (najlepiej namoczyć na 30-60 minut) i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie. W między czasie marchew i selera zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie z selerem i marchewką. Dusić przez kilka minut, przyprawić do smaku (można dodać trochę wody, aby się nie przypaliło). Ugotowaną kaszę i soczewicę wymieszać z podsmażonymi warzywami, dodać natkę pietruszki i kurkumę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do przyprawionej masy dodać jajka i dobrze wymieszać lub zblendować (w zależności od preferowanej konsystencji pasztetu). Keksówkę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec w temperaturze 180° C przez ok 75 minut. Kroić dopiero po ostudzeniu.

Smacznego :)