Kokosowe oponki owsiane
Składniki na 6 oponek:
• 80 g płatków owsianych (zmielonych na mąkę)
• 40g wiórków kokosowych (zmielonych)
• 2 jajka
• 80 ml mleka
• szczypta soli
• erytrol/ksylitol do smaku
• pół łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę owsianą połączyć z solą, proszkiem i erytrolem, wymieszać. Dodać zmielone wiórki kokosowe, wbić jajka, wlać mleko, wszystko razem wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, z termoobiegiem, Masę przelać do silikonowej formy na donuty/oponki, wypełnić ¾ każdej foremki. Piec 15-20 minut.
Ostudzić, delikatnie posypać pudrem z erytrolu/ksylitolu. Podawać z owocami, jogurtem z owocami lub zrobić polewę z gorzkiej czekolady 80%.

1 oponka = 116 kcal