Każdy E dodatek ma przypisaną swoją cyfrę - poznaj ich znaczenie:
• 100-199 – barwniki
• 200-299 - konserwanty
• 300-399 - przeciwutleniacze i regulatory kwasowości
• 400-499 - emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.
• 500-599 - środki pomocnicze
• 600-699 - wzmacniacze smaku
• 900-999 - środki słodzące
• 1000-1999 - stabilizatory, zagęstniki, konserwanty

Te, które krzywdy Ci nie zrobią to:

• E 100 ( kurkumina) - naturalny, żółty, roślinny barwnik
Spowalnia proces starzenia się, poprawia ogólną kondycję organizmu, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie
• E 101 (ryboflawina) - naturalny barwnik, który zawiera witaminę B2
Jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz odpornościowego
• E 160d (likopen) - zawarty w pomidorach
Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego oraz wspomaga odporność skóry na działanie promieniowania UV
• E 300 (kwas askorbinowy), czyli witamina C
Jest silnym przeciwutleniaczem, więc wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, przyspiesza gojenie się ran oraz reguluje wytwarzanie kolagenu.

Zwracaj uwagę na składy produktów spożywczych:
-im krótszy skład tym lepiej
-skład produktu uszeregowany jest według ilości malejąco - co oznacza, że składniki znajdujące się na początku składu są w danym produkcie w największej ilości
-Omijaj produkty składem przypominające układ okresowy pierwiastków
-Zwracaj uwagę na datę przydatności do spożycia i różnicę między zwrotami “zużyć do” czyli ostatecznym terminem do spożycia, a “zużyć przed” czyli przed terminem sugerowanym przez producenta