Składniki na 2 porcje:

-pół szklanki soczewicy czerwonej, 90g

-100g kaszy gryczanej niepalonej

-½ cebuli, 50g

-2 łyżki oleju rzepakowego, 20g

-2 ząbki czosnku, 10g

-1 cukinia, 250g

-2 czerwone papryki, 500g

-mozzarella, 50g

-1 łyżka natki pietruszki, 12g

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

-1 łyżeczka kurkumy, 4g

 

Sposób przygotowania:

Soczewicę i kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i połowę cukinii pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i ugotowaną kaszę z soczewicą. Przyprawić solą, pieprzem i kurkumą. Paprykę i drugą połowę cukinii ( przekroić na pół) wydrążyć i wypełnić farszem. Piec w temp. 180 °C przez ok 30 minut - dodać mozzarellę i piec jeszcze ok 5 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.