Składniki na ciasto:

-70g masła

-1 szkl. mąki ryżowej

-2jajka

-3 łyżki erytrolu

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki nadzienia:

-1 kg jabłek

-3 łyżki erytrolu

-1 łyżka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka jaj od żółtek. Żółtka wymieszać z resztą składników ciasta i dokładnie zagnieść. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję 1/3 odcinamy i obie części wkładamy do zamrażarki na ok. 45 minut. W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę jabłka. Smażyć na suchej patelni z dodatkiem 2 łyżek erytrolu i cynamonu. Po ok 45 minutach wyjąć większą część ciasta z zamrażarki i rozwałkować na cienką warstwę. Formę ( 18x18cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść do niej ciasto. Przed włożeniem do piekarnika nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temperaturze 180 °C przez ok 15 minut. Po tym czasie wyłożyć na ciasto usmażone, ostudzone i odciśnięte z soku, który puściły jabłka. Białka jaj ubić za pomocą miksera z dodatkiem jednej łyżki erytrolu na sztywną pianę i wyłożyć na jabłka. Wyciągnąć pozostałe ciasto i małymi kawałkami układać na pianie, aby powstała tak zwana kruszonka. Piec ok 40-45 minut w piekarniku w 180 °C.

 

*Z podanych składników wychodzi 10 porcji - 1 porcja to 150 kcal :)