Składniki:

-makaron z mąki durum, 50g

-oliwa z oliwek, 2 łyżki, 20g

-masło, łyżeczka, 5g

-krewetki, 10 sztuk, 150g

-czosnek, 2 ząbki, 10g

-natka pietruszki

-ser parmezan, 2 plastry, 30g

-sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Krewetki dzień wcześniej oczyścić i zamarynować w maśle i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Makaron ugotować al dente. W międzyczasie ugotować szparagi (odłamać twarde części, umyć i włożyć do gotującej się i osolonej wody na około 5-6 minut). Następnie na oliwie podsmażyć krewetki wraz z masłem, po około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie ściągnąć krewetki z patelni i wymieszać makaron z uzyskanym sosem na patelni. Doprawić. Posypać startym parmezanem i wyłożyć na talerz. Dodać ugotowane szparagi i krewetki. Można posypać świeżą natką pietruszki.