Składniki:

-250g pieczarek

-2 marchewki, 90g

-½ cebuli, 50g

-2 ząbki czosnku, 10g

-2 łyżki oliwy z oliwek, 20g

-100 g kaszy jaglanej

-250g fileta z kurczaka

-100g mozzarelli

-1 łyżeczka kurkumy, 4g

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

-szczypta oregano

-2 łyżeczki natki pietruszki, 12g

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gotować około 15 minut w wodzie z dodatkiem kurkumy. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Na 1 łyżce oliwy podsmażyć cebulę i marchew, pieczarki dodać gdy będą już delikatnie zeszklone. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. W razie potrzeby podlać wodą. Fileta pokroić w grubszą kostkę i usmażyć na 1 łyżce oliwy. Przyprawić pieprzem, szczyptą soli i kurkumą. Wymieszać kaszę z warzywami i mięsem i przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 °C przez ok 20 minut, dodać na wierzch mozzarellę i piec dalej przez 5 minut. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.