Składniki:

-1 szklanka ciecierzycy, 180 g

-2 marchewki, 90g

-1 pietruszka, 80g

-½ cebuli, 50g

-2 ząbki czosnku, 10g

-½ selera w korzeniu, 150g

-1 łyżka oliwy z oliwek, 10g

-szczypta soli

-szczypta chilli

-1 łyżeczka kurkumy, 4g

-3 szklanki wrzącej wody

-1 łyżka natki pietruszki, 12g

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ciecierzyca będzie już ugotowana przygotować warzywa - obrać i pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na oliwie, czosnek przekroić na pół. Dodać przyprawy i zalać gorącą wodą. Gotować ok 15-20 minut ( do momentu, aż warzywa będą miękkie) i dodać ciecierzycę. Wszystko zmiksować na gładki krem, w razie gdyby było za gęste dodać więcej wody. Podawać ze świeżą natką pietruszki lub pieczonym jarmużem.